زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل (کتاب)





«محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل» تالیف محمد بن عبدالله شبلی دمشقی (۷۱۲- ۷۶۹ ق) به زبان عربی است.


۱ - کتاب شناسی



موضوع کتاب بیان «اولین‌ها» در موضوعات مختلف است.

۲ - ساختار



کتاب مشتمل بر دو مقدمه از محقق و مؤلف کتاب و متن است که در بیست و دو بخش تنظیم شده است. شیوه نگارش مطالب بدین گونه است که ناقل و منبع مطلب در ابتدا و یا اینکه در آخر با «قاله فلان» ذکر شده است.

۳ - گزارش محتوا



نویسنده کتاب علم الاوایل (علمی که اولین‌ها را در امور و موضوعات گوناگون بیان می‌کند) را یکی از علوم مهم اسلامی می‌داند. کتاب از حوادث و وقایعی که در زمینه‌های مذهبی، اجتماعی، سیاسی، تاریخی، تکوینی و عقیدتی برای اولین بار رخ داده است سخن می‌گوید.

۴ - مقدمه محقق



کتاب با مقدمه محقق محمد تونجی آغاز می‌شود. محقق در این مقدمه، شرح مختصری از زندگی مؤلف و مقام علمی او، اساتید مؤلف، تالیفات و تصنیفات وی، مضمون و محتوای مطالب کتاب، توصیف نسخه خطی کتاب، سلسله کتابهایی که در موضوع اوایل تالیف شده است و رموز و علائم اختصاری موجود در کتاب را بیان کرده است.
[۱] محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل، محمددمشقی، ج۱، ص۵.


۵ - مقدمه مولف



در مقدمه مؤلف نیز مطالبی پیرامون کتاب، موارد مشابه از کتابهایی با این موضوع و اقوال علما در این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.

۶ - محتوای متن



متن کتاب در بیست و دو بخش ذکر شده است که مؤلف در این بخش‌ها به توضیح اموری می‌پردازد که برای اولین مرتبه واقع شده است. اولین‌ها درباره غزوات، احکام فقهی، قرآن کریم، بنی عباس، لباس و زینت بدن از جمله عناوین فصول کتاب است. به عنوان مثال در بخشی با عنوان خلفای راشدین در قسمت چهارم علی علیه‌السّلام به عنوان اولین کودک و اولین مردی که با پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم اسلام آورد معرفی شده است. در بخش دیگری نیز معاویه اولین کسی دانسته شده که خلافت را به پادشاهی تغییر داد.
[۲] محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل، محمددمشقی، ج۱، ص۱۸۶.


۷ - وضعیت کتاب



فهرست موضوعات و مطالب و همچنین فهرست اولین‌ها، به تریب حروف الفبا در آخر کتاب ذکر شده است. محقق کتاب، آدرس آیات و روایات، معرفی برخی اعلام و توضیحات لازم را در پاورقی بیان کرده است.

۸ - پانویس


 
۱. محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل، محمددمشقی، ج۱، ص۵.
۲. محاسن الوسائل فی معرفة الاوائل، محمددمشقی، ج۱، ص۱۸۶.


۹ - منبع



نرم افزار تراث ۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.